Osteopatia este o forma de medicina fara medicamente si cu tehnici exclusiv manuale non-invazive ce se concentraza pe sanatatea intregului corp. Este o abordare holistica unica tratand organismul ca pe un tot unitar.

Osteopatia utilizează metode şi tehnici de medicina manuala  (osteopatia articulara, viscerala, craniana) adaptate pentru toate varstele si toate tipurile de  tesut, cu scopul de a restabili  echilibrul  structural necesar homeostaziei corpului. 

Osteopatia, spre deosebire de medicina clasica alopata, considera corpul uman ca pe o entitate unitara animatà in permanenta de mai multe tipuri de ritmuri si miscari suprapuse. 

Osteopatia a fost fondata in anul 1874 in Kirksville, Missouri de catre doctorul Still Andrew Taylor care a realizat faptul ca practica medicala a acelor vremuri face mai mult rau decat bine. El s-a concentrat asupra dezvoltarii unui sistem medical care sa faciliteze abilitatea corpului de a se autovindeca; sistem ce poarta astazi numele de medicina osteopatica. Romania vine si ea din urma cu pasi marunti tinand seama ca prima scoala de osteopatie a aparut abia in anul 2012.